De markeringen achter de club (periode, kampioen degradatie) hebben betrekking op de prestatie van het eerste elftal van de club over het hele seizoen. De trainer kan slechts een deel van het seizoen actief geweest zijn bij de club. Dit heeft geen invloed op de markeringen.

Een van de meest gestelde vragen bij Voetbalnederland.nl is: "Hoe werkt de CIX?"

Sinds 2004 heeft Voetbalnederland de ClubIndeX ingevoerd (CIX). Dit is een soort UEFA-ranking voor eerste elftallen van Nederlandse amateurclubs.

De ClubIndeX is als volgt ontstaan: Op basis van klasse en plaats op de ranglijst hebben we elk team een startwaarde gegeven. Ruwweg lagen deze startwaarden tussen de 700 voor een 6e klasser en 1200 voor een eredivisieclub.

Op basis van het analyseren van zo'n 300.000 wedstrijden hebben we een formule ontwikkeld die het best voorspelt wat de uitkomst van een wedstrijd normaal gesproken zou worden. Deze formule ziet er als volgt uit:

DP_Verschil = Math.Round(0.05 * (CSng(Thuis_CIX) + 6 - CSng(Uit_CIX)))

We illusteren dit aan de hand van een voorbeeld:Wanneer team A met een CIX van 1050 speelt tegen team B met een CIX van 1070, dan is er een krachtsverschil van 20 in het voordeel van de uitploeg (team B). Echter, de thuisploeg heeft gemiddeld een thuisvoordeel van 6 CIX-punten. Hierdoor is het krachtsverschil nog maar 14 punten in het voordeel van Team B.

Op basis van het puntenverschil en een factor bepaalt het systeem dat de wedstrijd met een doelpuntenverschil van 1 door team B gewonnen wordt. Om een exactere voorspelling te geven wordt er nog gekeken naar het gemiddeld aantal doelpunten voor van de thuisploeg in haar thuiswedstrijden. In ons voorbeeld zou team A gemiddeld 2 doelpunten in haar thuiswedstrijden scoren. Het systeem geeft dan een voorspelling van 2-3 af.

TRIX

De TrainersIndeX geeft per contract voor een hoofdtrainer aan wat het verschil is tussen de ClubIndeX bij start van het contract en de ClubIndeX aan het eind van zijn contract. Hiermee wordt de prestatie van het elftal geprojecteerd op het contract van de hoofdtrainer. De TRIX geeft alleen het verschil tussen begin en eind aan en niet een absolute waarde.